10 jaar Repair Café

Op 15 mei 2013 werd het eerste Repair Café in Haarlemmermeer geopend en op woensdag 17 mei 2023 vieren acht Haarlemmermeerse Repair Cafés hun 10-jarig bestaan. In die 10 jaar werden 5689 reparaties verricht, waarvan 54% slaagde. Het grootste aandeel bestaat uit elektrische apparaten, met als topper koffiezetters waaronder veel Senseo’s en Nespresso’s. Zo’n 60 vrijwilligers zijn elke maand met veel plezier in de weer.

Op initiatief van kerkgemeenschap De Ark in Hoofddorp, GroenLinks Haarlemmermeer en het Centrum voor Duurzaamheid NMCX werd in 2013 begonnen met een Repair Café in Kerkcentrum De Ark in Hoofddorp.

Het liep al snel storm, met veel elektra en fietsen. Nog steeds bestaat 15% uit fietsreparaties, die ook het hoogste slagingspercentage scoren: 87%.
Na een half jaar volgde al een Repair Café in Nieuw-Vennep, een jaar later gevolgd door Zwanenburg en Lisserbroek. Later ontstonden ook in Badhoevedorp, Vijfhuizen en Spaarndam initiatieven, met ’t Kattegat in Hoofddorp voorlopig als laatste, op 14 december 2021.

Wereldwijd zijn er sinds de start in Amsterdam in 2009 nu 2726 Repair Cafés, de meeste in Nederland en België. Repair Cafés willen allereerst een bijdrage leveren aan duurzaamheid. De slogan is nog steeds: ‘Weggooien? Mooi niet!’ met als tweede: ‘Gun uw apparaat een tweede leven!’ Bijna zes van de tien keer lukt dat.

Behalve goed voor gebruik van grondstoffen en vervuiling is dat ook goed voor je portemonnee, ervaren veel bezoekers: Repair Cafés zijn gratis, er wordt alleen een vrijwillige bijdrage gevraagd. Die wordt gebruikt voor nieuw gereedschap, folders en nieuwe Repair Cafés. Repair Cafés ontvangen geen subsidie.

In de meeste gebouwen waar ze werken, zijn ze op uitnodiging van de beheerders. Bij vijf van de acht is dat Maatvast. Maatvast ziet graag in veel van zijn gebouwen een Repair Café.

Daarnaast zijn Repair Cafés leerzaam: de bezoeker blijft erbij zitten als de vrijwilligers repareren, zodat ze simpele onderhoudszaken voortaan zelf thuis kunnen doen. Ook hebben Repair Cafés een sociale functie: het woord Café laat al zien dat het ook om ontmoeting gaat. Ook de vrijwilligers werken graag als team. Verder kunnen mensen met afstand tot de arbeidsmarkt via het Repair Café werken aan re-integratie. Daarnaast wordt de kennis van veel ouderen hierdoor gebruikt en op peil gehouden.

Ter gelegenheid van het tweede lustrum is er een feestelijke receptie op woensdag 17 mei in De Ark in Hoofddorp, van 16.00 – 18.00 uur. Hiervoor zijn alle vrijwilligers, beheerders en andere betrokkenen uitgenodigd. Later gaan de vrijwilligers dankzij een sponsoring van Kverneland Nieuw-Vennep nog een dagje uit met een oude NZH-bus naar het Draaiorgelmuseum in Haarlem, waar een feestelijke lunch plaatsvindt.

Op die feestelijke receptie wordt ook het eerste exemplaar van een klein jubileumboekje aangeboden. Daarin staan naast getallen en foto’s ook tips om zelf apparaten te kunnen onderhouden en repareren.

In mei krijgen de bezoekers van alle acht Repair Cafés koffie met een lustrumtompouce.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *